Összes bejegyzés

 Fecske László tollából:

A klasszikus mesék -és úgy alapjában véve a retró- kedvelőjeként folyamatosan gyűjtögetem az elmúlt évtizedek tárgyi emlékeit. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy sokan sok olyan dolgot kidobálnak, amelyek mások számára nagy érték volna. A poros padlások, pincék, szekrények számtalan kincset rejtenek.

Egy alkalommal a munkából hazafelé tartva egy lezárt kuka tetején megpillantottam úgy két tucatnyi bakelit lemezt, eredeti tokjaiban. Ugyan nem vagyok egy szemétben turkáló figura, de ezt nem hagyhattam ott, hogy aztán az enyészetnek menjen, s bedarálja a szemetes autó. Így hát becsengettem a gazdájához, hivatalosan is megkérdezve, hogy elvihetem-e a lemezeket, mert ez nekem nagy érték. Természetesen megkaptam őket, s aztán otthon egy fertőtlenítő takarítás után belehallgattam valamennyibe, s örömmel tapasztaltam, hogy szinte egytől-egyig karcmentesek.

Egy másik alkalommal a szemem előtt vágta volna bele egy személy a VHS kazettáit a kukába, mondván, hogy már áttértek a dvd-re. Voltak közöttük eredeti tokban meglévő Disney-filmek, amelyekért hajdanán én képes voltam kiadni, 3-4 ezer forintot is. És persze voltak olyanok, amelyeken egykori régi mesefilmek voltak, amelyeket valaki még a 90-es évekből rögzíthetett a szalagra. Ezek a kazetták azért is nagy értékek, mert nekem például hamarabb ment tönkre dvd lemezem, mint VHS szalag. Az, ha meg is gyűrődik, még azért nézhető a film, s ki is vágható belőle -egy kis házi technikával- a sérült rész, ugyanakkor egy dvd lemez, ha gondol egyet, kiírja, hogy: ERROR, és kész. Onnantól semmit nem láthatunk a felvételből. Továbbá érték olyan szempontból is, hogy alapból értéket őriz meg, ha olyan anyag van rajta, amely nagyon keresett számunkra. Egy internetes cikk alapján megtudtam, hogy a Magyar Televízió filmállományában vannak hiányosságok, mert tönkre is ment pár régi anyag, de más okokból is eltűnhetnek ezek a féltve őrzött kincsek. S ha valaki egykor rögzített egy-egy olyan magyar alkotást, amely a Magyar Televíziónak sincs már meg az említett okok miatt, akkor nagy kincset tart a kezében.

Van, akinek nagy kincs, másoknak csak porfogó az ilyen. Nekünk, a retró mesék, mesejátékok kedvelőinek mindenképpen nagyon fontos, hogy a gyermekeinkkel is megismertessük, nagyjaink mesebeli, varázslatos alkotásait egy szebb, jobb korból, s ezért –ezúton is- kérnék mindenkit, hogy ne lökje ki az olyan tárgyait, amelyet úgy gondol, hogy másnak értéket jelenthet. Ehelyett inkább rakja fel internetes adok-veszek oldalakra, hogy mi is, s a hozzánk hasonló gondolkodásúak rájuk bukkanhassanak.