Összes bejegyzés

Retro Meseklub tollából…

Páratlan meghívásnak tett eleget 2013. december 5-én a Retro Meseklub, kedves barátunk: MrRetro kíséretében.
Máté Attila, az MTVA tartalomkereskedelmi vezetője egy kötetlen, baráti hangvételű találkozóra invitált bennünket a Magyar Televízió székházába.

MTVA székház, fotó: Polgár Attila

MTVA székház, fotó: Polgár Attila

Mindnyájunkban él a kíváncsiság, milyen lehet a valóságban a TV-képernyőn túli, “dobozba zárt” világ.

Mi leginkább arra voltunk kíváncsiak, hol „laknak”, hol várják újjászületésüket azok a mozgóképes kincsek, amik meghatározták gyermekkorunkat, amik nélkül ma lélekben szegényebbnek éreznénk magunkat.

Túránk során ide is bepillanthattunk. De ne szaladjunk ennyire előre, hisz a látogatás számtalan izgalmas élménnyel gazdagított bennünket. Elmesélünk mindent szép sorjában, tartsatok velünk!

Az MTV 2009 júliusában vette birtokba azt a monumentális épületkomplexumot, aminek küszöbét szigorú biztonsági procedúra után léphettük át.

Vendéglátónk: Máté Attila tartalomkereskedelmi vezető, Mikóné Mezei Márta jogértékesítő társaságában

Első utunk Máté Attila irodájába vezetett. Vendéglátónk baráti kedvességgel fogadott bennünket, a kötetlen beszélgetés során sok tisztázatlan kérdés a helyére került.

A szervezeti struktúra gyors áttekintése után rögtön a filmekre terelődött a szó.
Mint megtudtuk, a jövőbeni tervek között szerepel az MTVA valamennyi archívumának (hír-, fotó-, hang- és mozgóképes archívum) MTVA székházba való költöztetése, hisz jelenleg csak a mozgóképes archívum található az épületben. A szinkronokat is itt tárolják, egy részüket digitális formában, más részüket szalagon. Kicsit elidőztünk a szinkronoknál, arra voltunk kíváncsiak, mennyi az esély arra, hogy az M3 retró csatornára kerülő régi filmeket eredeti szinkronnal élvezhessük. Konkrét példát is érintettünk, a jelenleg az M2-n futó Belle és Sébastien című 1965-ös francia film esetében azért volt szükség az újraszinkronizálásra, mert az első vetítéskor csak sugárzási jogot kaptak, majd vetítés után az eredeti kópiát vissza kellett küldeni, a szinkron pedig az idők folyamán megsemmisült. De ha esetlegesen meg van az archívumban egy film eredeti szinkronja (reményeink szerint például az 1963-as NDK Holle Anyóé), akkor nincs akadálya annak, hogy miután a digitálisan felújított, jobb képminőségű filmet újra megvásárolták, rátegyék az eredeti hangsávot. Ám a film ezután sem képezi az archívum saját tulajdonát, tehát adásba kerülés esetén újra szerződést kell kötni, különféle jogi procedúrákon kell átesni.
A saját gyártású, saját tulajdonban lévő filmekkel nagyobb szabadsággal rendelkezhetnek, de különbséget kell tenni adásba kerülés és forgalmazás között. Mivel a film készítésekor megkötött szerződésben a sugárzásra megkapták az engedélyt, a televízió szabadon képernyőre tűzheti az adott filmet, de a korabeli szerződés nem tartalmazza a forgalmazásra feljogosító engedélyt, így ahhoz, hogy kiadhassák DVD-n, vagy megjelentethessék az MTVA online videotékájában, a Teletékán, ahhoz az alkotókkal újra szerződést kell kötni, és ki kell fizetni a filmes jogdíjakat. Különösen problémás a helyzet a zenés darabok, színházi közvetítések esetén.

A Teletéka egyébként Attila saját ötlete, egy olyan szolgáltatás, amely a közmédia archívumából kínál tartalmakat. Előfizetés vagy egyszeri díj ellenében az M1, M2, Duna és Duna Word népszerű tévéfilmjeit, sorozatait, meséit, illetve az MTVA saját forgalmazású mozifilmjeit nézhetjük meg, továbbá megtekinthetők híradók, sporthírek, időjárás jelentések, letölthetők a Petőfi Rádión hallott zeneszámok, hangos mesék, rádiójátékok is. Jelenleg több, mint 1200 óra tartalom érhető el a Teletékán, de a közeljövőben megvalósuló fejlesztések, bővítések révén a következő év végére 4000 órára szeretnék emelni ennek a mennyiségét, illetve lehetőség lesz az M3 csatorna online nézésére is, Magyarországról és külföldről egyaránt.

A továbbiakban – nagy örömünkre – olyan filmcímek röpködtek a levegőben, melyeket jó eséllyel láthatunk majd vagy a Teletékán, vagy az M3-on: Játsszunk bábszínházat, Idesüss, Perpetuum Mobile, Papírsárkány, Tv-Ovi, Csillagok küldötte, Lábus postás, Tau bácsi…stb.
Végezetül lehetőséget kaptunk arra, hogy keressünk a saját tulajdonban lévő anyagok számítógépes adatbázisában. Ami biztos, hogy a két film, amire rákerestünk: a Csodálatos jávorfák 1981-es magyar mesejáték és a Kerek világ című gyermekműsor megtalálható az archívumban, már csak az a kérdés, mikor és hol láthatjuk őket újra.

Ezután felkerekedtünk, hogy bejárjuk a hatalmas épületet.

Megleptük Kálomista Zsuzsanna Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgatót, aki egyben az induló M3 csatorna Intendánsa is. Nagyon szívélyesen fogadott bennünket, habos kávé mellett beszélgettünk az M3 jövőbeli terveiről. Elmondtuk, mennyire örülünk annak, hogy végre egy emberléptékű, megszólítható csatorna születésének lehetünk tanúi, ahol számítanak a nézői igényekre, és a műsorszerkesztés során – lehetőségeikhez mérten – igyekeznek figyelembe is venni a kívánságokat. Zsuzsanna szerint is fontos az interaktivitás, például sokat segített nekik a mi klubunk együttműködése is, amikor több ezer ember együttes képviseletében adtam le “kívánságlistát” a vágyott filmekről, mesékről, műsorokról. Ők áttanulmányozták ezt a listát, és igyekeznek minél több filmet előkeresni róla. Arra például konkrét ígéretet kaptunk, hogy az 1963-as Holle Anyót mindenképpen megkeresik.
Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy az M3 nem mesecsatorna, nagyon széleskörű nézői igényeket kell kielégíteni, de hétvégenként délután 6 órától a mesefilmeké, mesejátékoké lesz a terep.
Zsuzsanna türelemre intett bennünket, hisz hosszú távra terveznek, kérte, ne legyünk csalódottak, ha nem kerülnek be a vágyott filmjeink rögtön az első hétre.
A retró csatorna indításának ötlete egyébként három évvel ezelőtt merült fel először, de akkor nem sikerült megvalósítani. Aztán bő fél évvel ezelőtt ismét belevágtak, kidolgozták a terveket. Kitartó munkájuk eredményeképpen december 20-án immár biztosan megkezdi működését az M3 retró csatorna.
Kis létszámú, de nagyon lelkes és elhivatott csapat dolgozik azon, hogy megfeleljenek a nézői elvárásoknak, és örömet szerezzenek az embereknek.
Bekukkanthattunk hozzájuk is:

A nagy találkozás: (jobbról balra) Fazekas Ágnes M3 csatorna koordinátor, Dörflinger Erzsébet főszerkesztő, Fazekas Zsófia szerkesztő, Kálomista Zsuzsanna M3 intendáns, MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgató, Brlázs Ágnes szerkesztő, Petrovszki Zoltán szerkesztő (guggol), Kandikó István archívumvezető, Retro Meseklubos lányok és MrRetro

A nagy találkozás: (jobbról balra) Fazekas Ágnes M3 csatorna koordinátor, Dörflinger Erzsébet főszerkesztő, Fazekas Zsófia szerkesztő, Kálomista Zsuzsanna M3 intendáns, MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgató, Brlázs Ágnes szerkesztő, Petrovszki Zoltán szerkesztő (guggol), Kandikó István archívumvezető, Retro Meseklubos lányok és MrRetro

Ezt követően az Archívum felé vettük az irányt, útba ejtve a montírozó szobát, ahol az archív felvételek digitalizálása, alkotói példányok kimásolása zajlik.

Kandikó Istvánnal, a Mozgókép Archívom vezetőjével

Kandikó Istvánnal, a Mozgókép Archívom vezetőjével

Majd megérkeztünk Kandikó Istvánhoz, a Mozgókép Archívum vezetőjéhez, akitől megtudtuk, hogy az archívum több százezer alkotást őriz, folyamatos vetítés esetén ez 10 évet meghaladó műsoridőt jelent.
Érdekfeszítő előadásában végighaladtunk a filmkészítés történetének legfőbb állomásain, kezdve a barlangrajzoktól (mint első dokumentumoktól) a fotográfiákon át egészen a XIX. század második felében feltalált mozgóképekig. Kezdetben filmszalagra, majd 2 colos (35 mm széles) mágneses szalagra forgattak, ám a világháborús időszakokban igény mutatkozott arra, hogy az aktuális harci eseményeket friss filmfelvételekkel dokumentálják. Ezt az akkori nagy méretű kamerákkal nem lehetett megvalósítani, ezért kifejlesztették az 1 colos (16 mm széles) mágneses szalagot, mely jóval kisebb, könnyebb kamerát igényelt.
Magyarországon – néhány kísérleti év  után – 1957-ben indult be a televíziózás. A legelső felvétel a május 1-i felvonulás közvetítése volt. A 60-as évek elején megindult  a televíziókészülékek tömeggyártása, egyre több háztartásban jelent meg a televízió. A tévézés igazi közösségi élményt jelentett, összegyűltek a szomszédok, rokonok és együtt nézték az adásokat. A korai anyagokat még filmszalagra rögzítették, míg a 60-as évek közepétől már hazánkban is mágneses videoszalagot használtak. A 35 mm-es szalagokat a 16 mm-esek váltották, majd megjelentek a BETA típusú kazetták, végül a mágneslemezek:

Filmes adathordozók generációi

Filmes adathordozók generációi

Filmszalag

Filmszalag

2 colos mágneses szalag

2 colos mágneses szalag

1 colos mgneses szalag

1 colos mágneses szalag

Beta kazetta

Beta kazetta

Mágneses lemez

Mágneses lemez

A Családi kör restaurálása

A Családi kör restaurálása

Tovább haladva bepillanthattunk a filmrestaurátor műhelyébe is, ahol a karcos, megkopott, meghibásodott filmes anyagok javítása történik.
Az évtizedekkel korábbi felvételek kifakulhatnak, színük vörössé válhat.
Az eredeti színek visszaállításához színkorrekcióra van szükség.

Látogatásunkkor épp az M3 csatornán december végén adásba kerülő Családi kör egyik adásának restaurálása zajlott.

Filmarchívum

Filmarchívum

Következő állomásunk helyszíne pedig az a Földi Paradicsom volt, aminek megtekintésére és felfedezésére minden filmgyűjtő vágyik: a Filmarchívum!

Olyan szerencsések voltunk, hogy mindegyik szalagtárba bebocsájtást nyertünk.

A régi filmtekercsek ecetes illata, a gigantikus – 17 km hosszú – polcrendszer, a múlt titkait rejtő szalagok sokasága mindnyájunkat lenyűgözött.
Megszűnt körülöttünk a tér és az idő, gyermeki örömmel bolyongtunk a sorok között, izgatottan kutattunk ismerős tekercsfeliratok után, és bizony találtunk is jó néhány kincset, amiket bármikor szívesen újranéznénk.

Nyilvántartási napló 1962-ből

Nyilvántartási napló 1962-ből

A Családi kör törzslapja

A Családi kör törzslapja

A decemberben az M3-on adásba kerülő Nők a Pult mögött már az előkészítőben

A decemberben az M3-on adásba kerülő Nők a Pult mögött már az előkészítőben

... és feltárul a "Kánaán"

… és feltárul a “Kánaán”

Kincs a múltból

Kincs a múltból

Amikor megszűnt körülöttem a tér és az idő...

Amikor megszűnt körülöttem a tér és az idő…

     

Kandikó István a Filmarchívum legelső darabját mutatja

Kandikó István a Filmarchívum legelső darabját mutatja

 

Egy teljes polcnyi orosz mesefilmet találtam

Egy teljes polcnyi orosz mesefilmet találtam

 

Beta kazetták között

Beta kazetták között

 

Gyors ebéd után személyes barátságot kötöttünk a TV Macival, majd a Jelmeztár felé vettük az irányt. Hátborzongató érzés belegondolni, hogy ezeket a csodálatos jelmezeket olyan neves színészóriások viselték egykor, mint például Zenthe Ferenc a Tenkes Kapitánya című filmben, Schütz Ila a Csodatopán című mesejátékban, Dajka Margit a Társkeresés N. 1463 75′ című tévéfilmben, vagy Szerencsi Éva az Abigél című filmben. Sőt, ezekbe a jelmezekbe akár mi magunk is belebújhatunk, hisz a jelmeztár nyitva áll a kölcsönözni kívánók előtt.

A Jelmeztár előterében régi barátainkkal találkoztunk

A Jelmeztár előterében régi barátainkkal találkoztunk

Jelmeztár

Jelmeztár

TV torna mezek Makray Katalin aláírásával

TV torna mezek Makray Katalin aláírásával

Zenthe Ferenc ruhája a Tenkes kapitánya című filmben

Zenthe Ferenc ruhája a Tenkes kapitánya című filmben

Schütz Ila jelmeze a Csodatopán című mesejátékban

Schütz Ila jelmeze a Csodatopán című mesejátékban

Dajka Margit menyasszonyi ruhája a Társkeresés N. 1463 75' című tévéfilmben

Dajka Margit menyasszonyi ruhája a Társkeresés N. 1463 75′ című tévéfilmben

Szerencsi Éva jelmeze az Abigél című filmben

Szerencsi Éva jelmeze az Abigél című filmben

     

***

A Magyar Televízió székházban tett látogatásunk véget ért… Kedves búcsúajándékkal a kezünkben, feledhetetlen élmenyekkel a szívünkben köszöntünk el vendéglátónktól. Örülünk, hogy személyesen is megismerhettük az MTVA lelkes, közvetlen és szívélyes csapatát.

A hosszú folyosó végéhez érve a forgóajtó átfordított bennünket a “valóságba”…

Köszönjük, hogy itt lehettünk!