Összes bejegyzés

 

Sylke tollából:

Hogyan lehet ötvözni a klasszikus mese-elemeket a modern stílussal? Hogyan lehet romantikus mesefilmet készíteni úgy, hogy a mesében mindössze egyetlen szerelmes csók csattan el, az is a legvégén? A Fejedelmi ígéret című cseh mesefilmben minden sikerült és a végeredmény magáért beszél.

Ez a mesefilm nem tartozik a nagy retro mesék közé, nem is tartozhat, hiszen mindössze 9 éve készítették. Ettől függetlenül nem szégyenkezhetnek az alkotói, hiszen egy izgalmas, kedves és szép mesét sikerült alkotniuk. A film tipikus példája annak, hogy a jellegzetes mesevonásokat hogyan lehet a modern gondolkodással ötvözni. Ebben a mesében is jelen van a herceg és a hercegnő, akiknek össze kell házasodniuk. A herceg apja, a király ugyanis egy évtizeddel korábban megígérte haldokló barátjának, hogy ha annak lánya betölti a 20. életévét, akkor a király a családjába fogadja a leányt.

Fejedelmi-1.kĂ©pA mese itt kezdődik. A király és a fia várják a vendéget. A hercegnőt a kíséretével, hogy a királyi kastélyban ünnepelhesse meg a huszadik születésnapját és ezen a napon bejelentsék a két fiatal eljegyzését is.

A probléma ott kezdődik, hogy a hercegnő nem tudott arról, hogy férjhez kellene mennie, csak azt tudta, hogy a király a családjába fogadja majd. Megkedveli ugyan a herceget, de nem szerelmesként gondol rá, hanem barátként. A mese évszázados motívumai ebben a mesefilmben is jelen vannak. Itt vannak a királyi család tagjai, egy „kötelező” házasság köré font történet, a szerelemről való elmélkedés, a vicces szituációk, amelyeket főleg a herceg tanítója és a hercegnő kísérői teremtenek meg.

 

Fejedelmi-2.kĂ©pAmi más, és ami miatt kifejezetten tetszett a mesefilm, hogy itt nincs ellenség. Nincs gonosz, aki a végén a „pokolban” végzi, mégis izgalmas volt és lekötötte a figyelmemet. Mert vannak apró titkok, például a herceg mellé felfogadott Apród személyében. A mese vége meglepetést tartogat mindenki számára. Talán ez az első mesefilm azok közül, amiket láttam, amiben másként örülhetünk a szerelem beteljesülésének. Itt található az a bizonyos modern gondolat, hiszen egy húsz, vagy negyven évvel ezelőtti mesefilmben még elképzelni sem tudták, hogy így fejeződjön be egy film. Ez egy bátor lépés a fiatal hercegnő részéről, ami abszolút megkoronázza a Fejedelmi ígéretet.

Egy édes-habos kis film a mese-szeretőknek, és amikor megjelenik a „vége” felirat, döbbenten vesszük észre, hogy már eltelt a 90 perc, pedig de nagyon néztük volna tovább!