Összes bejegyzés

Csodatopán
színes magyar mesejáték (75 perc, 1984)

rendező: Sík Ferenc
forgatókönyvíró: Páskándi Géza
dramaturg: Békés József

szereplő(k):
Gáspár Sándor (Furtonfürt)
Nyertes Zsuzsa (Sütike)
Bodrogi Gyula (Sámfai Soma)
Szacsvay László (Löttyenfütty)
Csák György (Szurkocska)
Szirtes Ádám (Mázas király)
Horváth Gyula (Nyájas Hájas)
Szélyes Imre (Mézes király)

A csizmadiára rossz idők járnak, alig akad munkája. Egyik inasa, Furtonfürt a Vendégmarasztalás Szelleméhez fohászkodik pártfogásért, amit kihallgat Tincsekincs tündér két szolgálója, Bongyorka és Göndörke.
Elvezetik az ifjút úrnőjükhöz, aki varázserővel ruházza fel hajszálait és verselőre változtatja beszédét. Figyelmezteti azonban, ha elhullanak hajszálai, varázsereje is elszáll, épp mint a Bibliából ismert Sámsonnak.

A csizmadiamester és az inasok nagyon rácsodálkoznak a hazatérő Furtonfürt rímeire, s hogy valami pénzhez jussanak, csapdába ejtik, hogy vásárokban mutogathassák. A kétségbeesett legényt a váratlan látogató, Cupp-cupp, a vendégmarasztalás szelleme szabadítja ki, s kérésére olyan sáros vendégmarasztaló időjárást teremt, melyben hamar tönkremennek a lábbelik.

Így esik, hogy Mézes király lányának, Sütikének tönkre megy a topánja, s Fakutyával, az udvari bolonddal elhozzák a csizmadiaműhelybe. Furtonfürt egy hajszálával erősíti meg a cipellőt, s azt kívánja, a hajszál mindig vezesse vissza a lányt hozzá.

***

A filmeket a honlapról letölteni, megvásárolni nem lehet.